Hamsterwang - Botuline Rimpelzorg Klinieken
skip to Main Content

Als je het woord hamsterwangen hoort, denk je waarschijnlijk aan dikke of bolle wangen. Maar met hamsterwangen gaat het in cosmetisch geneeskunde termen juist over slappe en hangende wangen. Een beauty probleem dat vaak voorkomt bij het ouder worden, maar waar ook relatief jonge personen last van kunnen krijgen. Waarom krijgt men eigenlijk hamsterwangen en wat is er aan te doen?

Hamsterwangen ontstaan door een slappe kaaklijn. De wangen en huid van de kaaklijn worden slap doordat de stevigheid en elasticiteit van het weefsel in het gezicht afneemt. Dit is een natuurlijk gevolg van het verouderingsproces. Ook volumeverlies, botverlies, steun- en vetweefselverlies kunnen oorzaken van een slappe kaaklijn zijn.

Het weefsel op het jukbeen krijgt door al die veranderingen op een bepaald moment niet voldoende steun meer. Hierdoor zakt de huid naar de kin en ontstaan er hamsterwangen. Maar ook op jongere leeftijd kunnen mensen hamsterwangen krijgen. Bij de één ontstaat verlies van stevigheid van de huid eerder dan bij de ander. Dat is grotendeels genetisch bepaald.

De V- vorm (links) van het gezicht is een kenmerk van jeugdigheid en aantrekkelijkheid. Deze V-vorm is gedeeltelijk afhankelijk van een mooie kaaklijn.

Een goed gedefinieerde, strakke kaaklijn is een teken van jeugdigheid; het kaakbeen verliest namelijk volume bij de veroudering. Daarnaast komt een verplaatsing van vetweefsel voor; vetvermindering vindt plaats boven in het gezicht en vetophoping onder in het gezicht, ook langs de kaaklijn. Dit zorgt uiteindelijk voor een meer rechthoekig gezicht, of zelfs voor een omgekeerde V-vorm.

Anderen hebben juist last van een te grote kauwspier doordat ze bijvoorbeeld knarsetanden of heel veel spanning in hun kaken houden. Dit leidt tot een hoekige vorm van het gezicht. En om de balans in het gezicht te verbeteren kunnen we diverse dingen doen in het gebied van de kaak.

Er bestaan verschillende manieren om de kaaklijn te verbeteren. Als het gaat om de verbetering van de contour van de kaak kunnen fillers een belangrijke plek innemen binnen de mogelijkheden. Met fillers kan de huid verstevigd worden waardoor deze strakker wordt en minder makkelijk naar beneden zakt. Tevens kan met fillers de hoek van de kaak geaccentueerd worden en de kaaklijn worden rechtgetrokken.

Ook bij mannen kan een filler bij de kaak ter plaatse van de kauwspier een mooi resultaat geven. Hierbij wordt de mannelijkheid versterkt en krijgt de man een stoerdere uitstraling. Als het gaat om een te grote vetophoping onder of op de kaaklijn kan door middel van liposuctie vet worden weggehaald om een mooie kaaklijn te verkrijgen. Wanneer men een te hoekig gezicht krijgt door een overactieve kauwspier kan met Botuline toxine de kauwspier tot rust gebracht worden om een mooiere kaaklijn te verkrijgen.

Back To Top