Flebologie (spataderen) - Botuline Rimpelzorg Klinieken
skip to Main Content

De cliënt komt op het spreekuur vanwege klachten van de benen, zoals vermoeidheid, onrust in de benen, kramp, vocht in de benen of jeuk, met als mogelijk oorzaak spataderen. Hierbij worden ook cosmetische klachten gerekend.

Tijdens de intake zal de arts eerst de klachten met de cliënt bespreken. Hierna volgt een kort lichamelijk onderzoek plaats waarna een duplex-onderzoek zal plaatsvinden van de benen. Dit lijkt op een uitwendig echo-onderzoek zoals bij zwangeren wordt gedaan. Dit onderzoek duurt 5-10 minuten.

Na dit onderzoek zal de arts met de cliënt kunnen bespreken wat de oorzaak van de klachten is en wat er aan gedaan kan worden. Mocht er diepere problematiek zijn die bijvoorbeeld operatief behandeld dient te worden, dan wordt cliënt verwezen naar het ziekenhuis.

Mocht een behandeling met bijvoorbeeld sclerocompressie geïndiceerd zijn, dan kan dit na ondertekening van de toestemmingsverklaring, uitgevoerd worden. Uitgebreid uitleg wordt gegeven over de leefregels na deze behandeling.

Na een aantal weken volgt controle en eventueel kunnen resten worden behandeld. Dit houdt in dat de ader met een vloeistof wordt ingespoten. Hierop wordt een wattenbol geplak. Aan het eind van de behandeling wordt het geheel nog eens afgeplakt en gaat er een elastische kous om het been. Deze dient 3-7 dagen dag en nacht aangehouden te worden. Bij irritatie mogen de plakkers eerder afgedaan worden, waarbij de cliënt op bed half liggend de kous omlaag doet en na verwijdering van de plakkers in dezelfde houding de kous weer omhoog haalt.

De kous mag niet nat worden en zolang de kous aan is mag er niet worden gesport of zwaar fysieke handelingen worden verricht waarbij er druk op de buik wordt gezet. Zolang de aderen of de resten ervan nog zichtbaar zijn dient er voorzichtig worden omgegaan met de zon, waarbij een goede bescherming zoals minimaal SPF30 van de benen geadviseerd wordt.

Afhankelijk van de grootte van de behandelde spataderen kan het oplossen van de aderen tot 4 maanden duren. Bij zwangeren of tijdens borstvoeding geven wordt geen sclerocompressietherapie verricht.

Back To Top